Luokkaretkellä innostuttiin tekniikasta

Tänä keväänä Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan kouluille tarjottiin erilaista luokkaretkimahdollisuutta. Koululaiset toivotettiin tervetulleiksi LUMA-keskus Pohjanmaan, Vaasan yliopiston ja Vaasan ammattikorkeakoulun yhdessä järjestämään UniFun-tapahtumaan. Tapahtuman vetovastuu oli LUMA-keskus Pohjanmaalla (osa LUMA-keskus Suomea).

Luokkaretkitapahtumassa tärkeintä oli toiminnallisuus ja hauskanpito. Alakoululuokat työskentelivät työpajoissa, joissa mm. ratkottiin pulmia, tutkittiin mikroskoopeilla näytteitä ja ohjattiin robottipalloja. Kaikki ryhmät vierailivat korkeakoulujen yhteisessä tutkimuslaboratoriossa, Technobothniassa, ja tutustuivat siellä ”robottien valtakuntaan”. Technobothnialla myös todistettiin, että sähköä voi nähdä ja sähköpurkauksien jälkeen huoneessa haisee.

Yläkouluikäiset kisasivat oivalluksia vaatineessa ScienceRacessa ja osa vieraili Technobothnialla robottien valtakunnassa. MM-jääkiekkohuuman tunnelmissa Technobothnialla nuoria oli vastassa kuljetusrobotti ”Mörkö”. UniFun-tapahtuma kesti neljä päivää, jonka aikana Vaasassa korkeakoulujen kampusalueella vieraili yhteensä 350 lasta tai nuorta opettajineen. Tapahtumaan oli kutsuttu myös korkeakoulujen henkilökuntaa vanhempineen.

Opettajat kiittivät tapahtuman ajankohtaa: kevään viimeisinä päivinä on helppo lähteä vierailulle ja tapahtuma oli raikas vaihtoehto perinteisille huvipuisto- ja museovierailuille. Osa opettajista myös innostui työpajojen tehtävistä ja he kertoivat, että yrittävät lisätä toiminnallisuutta omaan opetukseen. Vierailu LUMA-keskuksen tiedetapahtumaan toimiikin eräänlaisena täydennyskoulutuksen muotona opettajalle. Tapahtuman aikana myös lapset ja nuoret innostuivat luonnontieteistä, matematiikasta ja tekniikasta. Alkuhaastattelun perusteella monen kaukaa matkustaneen lapsen luokkaretken odotetuimpana ohjelmana oli shoppailu Vaasassa. Vaatimukset päästä nopeasti shoppailemaan unohtuivat, kun lapset alkoivat ratkoa tiedetehtäviä. Lasten mielestä UniFun oli ylikiva juttu, kuten Pohjanmaalla on tapana sanoa.

Eri asteiden opetusryhmät voivat vierailla toiminnallisilla opintokäynneillä LUMA-keskusten tiede- ja teknologialuokissa. Tervetuloa vierailulle innostumaan matematiikasta, luonnontieteistä ja tekniikasta sekä kuulemaan oman alueen yliopiston opiskelumahdollisuuksista.

Teksti: Maarit Mäkelä. Kuva: Tiia Alkkiomäki.


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail