LUMA-keskus Suomi palkitsi ansiokkaita tiede- ja teknologiaprojekteja

Palkituissa projekteissa lapset ja nuoret sekä oppimisyhteisöt ympäri Suomen ovat kehittäneet projektioppimisen keinoin monialaisia ja ilmiöpohjaisia projektitöitä sekä hyviä käytänteitä oppimisen ja yhdessä tekemisen lomassa.  Samalla opettajia ja kasvattajia on tuettu monialaisen projektioppimisen toteuttamisessa.

Tänä vuonna LUMA-keskus Suomi palkitsee 10  ansioitunutta lasten ja nuorten projektitiimiä sekä 5 oppimisyhteisöä hyvistä käytänteistä. Tuomaristo on kuvannut parhaita palkittuja projekteja innovatiivisiksi, inspiroiviksi ja tasokkaiksi.

– Tänä vuonna kilpailu sekä palkintojen jako järjestettiin täysin virtuaalisesti. Tästäkin huolimatta osallistuneiden projektien taso oli korkea ja tuomareilla oli haastava työ valita parhaita kymmenistä ansioituneista projektitöistä, iloitsee LUMA-keskus Suomen johtaja Maija Aksela.

Kansallisessa kilpailusta menestyneimmät projektityöt jatkavat kansainväliseen sarjaan, jonka voittajat palkitaan kesäkuun Gaalassa.

LUMA-keskus Suomi on järjestänyt vuodesta 2016 luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian monialaiseen projektioppimiseen keskittyvää StarT-ohjelmaa. Tänä vuonna projektit rakentuivat neljän teeman ympärille: kestävä kehitys, matematiikkaa ympärillämme, teknologia ympärillämme ja minun LUMAni. Osana ohjelmaa järjestetään StarT-kilpailu, johon kuuluu kansallinen ja kansainvälinen sarja.

 LUMA-keskus Suomi -verkosto onnittelee kaikkia palkittuja!

Kansalliset parhaat projektit 2021

Kilpailuun osallistui projektitöitä varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle. Palkittujen joukossa on huomioitu ikätasoisesti eri koulutusasteilta ja StarT-kilpailun eri teemoja. Arviointikriteereistä voit lukea lisää StarTin sivuilta.

 • Lukiolaisten ilmastolaskuri, Haukiputaan lukio, Oulu
 • Beebotin matka aurinkokunnassa, Rovaniemen kristillisen koulun 1.-2. lk, Rovaniemi
 • Green Lahti 2021 -projekti, Länsiharjun koulun 6A, Lahti
 • Mikrobitutkimus, Korkea-ahon koulu, Lappeenranta
 • Toukkakompostori, Länsiharjun koulu, Lahti
 • Our Forest – Meidän metsä, Muonion päiväkoti, Muonio
 • Banaani&kärpästen vallankumous, Hietalahden koulu, Vaasa
 • Valkoisen valon salaisuus ja pieniä valotutkimuksia, Saimaanharjun päiväkoti Satulaiva, ryhmä Puunhaltijat, Taipalsaari
 • Veden maailma, Jätkäsaaren päiväkoti, Helsinki (yleisöäänestyksen voittaja)
 • Kuun tutkimuksia, Saimaanharjun päiväkoti Satulaiva, ryhmä Tuulihatut, Taipalsaari

Kansalliset parhaat opetuskäytänteet 2021

Projektien lisäksi palkitsimme oppimisyhteisöjen ansioituneimpia opetuskäytänteitä. Toiminnassamme haluamme tukea opettajien, ohjaajien ja kasvattajien työtä, ja siksi mahdollistamme hyvien käytänteiden jakamisen.

 • Lasten tiedekysymykset, Lauttasaaren yhteiskoulu ja Lauttasaaren ala-asteen koulu, Helsinki
 • Pelastakaa pingviinit, Mertalan koulu
 • Pikkuprofessorit, Myllymäen koulu, Savonlinna
 • Piirustushiilen valmistaminen, Forssan lasten ja nuorten taidekoulu, Forssa (yleisöäänestyksen voittaja)
 • Elävä ihminen -projekti, Kimpisen koulun 5A-luokka, Lappeenranta