Science on Stage 2024 -festivaalit järjestetään Turussa

Science on Stage -festivaalit ovat LUMA-aineiden opettajille suunnattu kansainvälinen messutapahtuma, jossa jaetaan ideoita, opitaan uutta ja tutustutaan kansainvälisiin kollegoihin. Tänä vuonna festivaalit kokosivat yhteen 450 eurooppalaista opettajaa yli 30 maasta. Festivaalien yhteydessä järjestetyssä yleiskokouksessa vuoden 2024 festivaalit päätettiin järjestää Turussa.  

Vuoden 2024 festivaaleilla suomalaiset opettajat pääsevät tutustumaan eurooppalaisten kollegoidensa ideoihin LUMA-aineiden kehittämiseksi: Suomesta valitaan 40 opettajaa, jotka pääsevät osallistumaan festivaaleille koko neljän päivän ajan. Lisäksi festivaalin aikana järjestetään avointen ovien päivä, jolloin kaikki ovat tervetulleita messuille tutustumaan opettajien jakamiin ideoihin.

– Olemme hyvin iloisia Science on Stage -festivaalien kaltaisen merkittävän kansainvälisen tapahtuman saamisesta Suomeen. Vuorovaikutuksen avulla me voimme oppia toisiltamme, sanoo järjestelyistä vastaavan LUMA-keskus Suomen johtaja, professori Maija Aksela.

Messujen keskiössä ovat opettajien jakamat opetusideat ja projektit, joiden lisäksi ohjelmaan kuuluu muun muassa työpajoja, asiantuntijaluentoja, demonstraatioita sekä mahdollisuus tutustua festivaalipaikkakuntaan yhteisillä kierroksilla. Tapahtumasta vastaa 2000 perustettu Euroopan Science on Stage -järjestö, joka pyrkii kehittämään luma-aineiden opetusta ja innostamaan oppilaita näiden aineiden pariin motivoimalla ja kouluttamalla heidän opettajiaan. Järjestössä Suomea edustaa LUMA-keskus Suomi.

Kunniamaininta Forssan kuvataidekoululle

Tänä vuonna Science on Stage -festivaali järjestettiin 24.-27.3. Prahassa. Suomea edustaneista opettajien käytänteistä Forssan lasten ja nuorten kuvataidekoulun ”Manufacture of drawing charcoal” palkittiin tuomariston kunniamaininnalla sarjassa STEM with Arts.  

Forssan lasten ja nuorten kuvataidekoulun opettajat Teija Lauronen ja Maikku Aho kiittelivät festivaalien olleen antoisa kokemus, josta mukaan tarttui paitsi ideoita myös inspiraatiota. 

– Festarit olivat mielenkiintoiset ja omaan työhön uusia ideoita antavat. Kuvataideopettajan silmät valikoi sieltä projekteja, joita voisi jatkaa ja hyödyntää taiteen tekemisessä, kommentoi Lauronen.

Teksti: Jasmin Kopra Kuva: Suomen Science on Stage 2022 -edustajat Kirsi Rehunen (vas.), Outi Haatainen, Maikku Aho, Teija Lauronen ja Nina Pakarinen.

 Lue lisää