LUMA-viikoilla 2022 kouluissa ja päiväkodeissa yhdistettiin luovuus ja LUMA-aineet

LUMA-viikkoja vietettiin 24.1.–13.2.2022. Kurkista oheisesta koosteesta, mitä kouluissa, päiväkodeissa ja muissa oppimisympäristöissä tehtiin päivän kunniaksi.

LUMA-viikot ovat kouluille, päiväkodeille ja muille oppimisyhteisöille mahdollisuus herättää oppijoiden kiinnostusta LUMA-aineiden (matematiikka, luonnontieteet, ympäristöoppi ja teknologia) oppimiseen erilaisten aktiviteettien avulla. Kannustimme opettajia ja kasvattajia LUMA-päivien viettoon tänä vuonna 24.1.–13.2. tarjoamalla erityisesti luovuutta ja LUMA-aineita yhdistäviä aktiviteetteja sekä opetusmateriaaleja käyttöön.

Pyysimme myös jakamaan LUMA-viikkojen kuvia ja tunnelmia somessa ja saimmekin nauttia koko kolmen viikon ajan upeista kurkistuksista erilaisiin oppimisympäristöihin. Katso alta, miten monilla hauskoilla tavoilla LUMA-aineiden oppiminen on mahdollista!

Luonnonvärit osoittautuivat suosituiksi

Luonnonvärit ja niillä maalaus innostivat useassa päiväkodissa ja koulussa. Forssan kuvataidekoulu julkaisi viime syksynä oppaan luonnonvärien maailmaan ja yksinkertaisin ohjein oli muidenkin koulujen helppo lähteä kokeilemaan maalausta. Opasta kehitettiin muun muassa osana LUMA2020-kehittämisohjelmaamme.

Luonnonvärien maalausta ja käyttöä testattiinkin esimerkiksi Niittyahon päiväkodissa, jossa hapon ja emäksen vaikutus värisävyihin herätti iloa ja innostusta tieteitä kohtaan. ”Tämä on kuin taikatemppu”, kommentoi lapsi reaktiota.

 Ohjeet ovat erinomaisesti sovellettavissa myös vanhempien oppijoiden kanssa. Jätkäsaaren peruskoulussa luonnonväreihin yhdistettiin kemian teoriaa indikaattoreista.

Epätavallisia taidevälineitä

Maalauksen lisäksi kokeiluun löytyi myös muita välineitä taiteentekoon. Innovatiivisia ”soluteoksia” syntyi ainakin Forssan taidekoulussa, kun klassinen kemian demonstraatio elefantin hammastahna valjastettiin taidekäyttöön.

Myös muovailuvahaa voi valmistaa itse yksikertaisista ainesosista, ja värjätä mielensä mukaan. Muovailuvahan kanssa taiteillessa vain luovuus onkin rajana! Päiväkoti Peikonpesässä valmistettiin muovailuvahaa Aalto-yliopisto Juniorin ohjeilla.

Luovaa koodausta ja lentoharjoituksia

Luovuus-teeman hyödyntäminen ei kuitenkaan rajoittunut vain kuvataiteisiin ja kemiaan, vaan kouluissa ja päiväkodeissa keksittiin muitakin tapoja oppia luovasti. Esimerkiksi koodausta voi opetella hyvin luovilla tavoilla. Viikin normaalikoulun 8. luokkalaiset pääsivät luomaan omia taideteoksiaan koodaten.

Jätkäsaaren peruskoulussa hieman nuoremmat oppilaat taas tutustuivat koodaamiseen porkkana- ja perunapianoiden kera. Soittonäytteen voit kurkistaa oheisesta videosta.

Eskari- ja viskari-ikäiset pääsivät nauttimaan lentoharjoituksista Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskuksen helikopterityöpajassa. Työpajan lopuksi lapset saivat rakentaa omat lennokinsa annettujen ohjeiden mukaan. Ne pyörivätkin vallan hienosti!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Niittyaho (@niittyahopk17)

Kiitos osallistumisestanne!

Palkitsemme luovimpia LUMA-viikkojen järjestäjiä pienillä tuotepalkinnoilla. Ilmoitamme voittajille suoraan somen kautta, seuraathan siis kommenttiboksiasi.

Jäikö LUMA-viikko tai LUMA-päivä tällä kertaa pitämättä? Ei huolta, materiaalit ovat yhä saatavilla verkkosivuillamme ja aktiviteettien kokeilu onnistuu myöhemminkin:.

Tervetuloa mukaan LUMA-viikoille myös ensi vuonna! Silloin toiveenamme on, että pääsisimme järjestämään viikkojen aikana ohjelmaa myös kouluissa, päiväkodeissa ja yliopistoissa poikkeustilanteen helpottaessa.


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail