Uusi blogisarja alkaa: Osa 1 – LUMA on kansalaistaito ja yhteinen asia

Joka kolkkaan ja niemeen – Till hela landet -blogisarja

Vuonna 2023 on kulunut 20 vuotta ensimmäisen LUMA-keskuksen ja 10 vuotta LUMA-keskus Suomi -verkoston perustamisesta. Juhlavuoden kunniaksi perustetun blogin ensimmäisessä osassa LUMA-keskus Suomen johtokunnan puheenjohtaja professori Jan Lundell pohtii LUMA-relevanssia elämässä ja yhteiskunnassa. Tutustu lisää LUMA-tiedekasvatuksen tekijöihin, osallistujiin ja malleihin verkostomme työtä kuvaavassa verkkokirjassa.


LUMA-keskus Suomen johtokunnan puheenjohtaja professori Jan Lundell

LUMA-keskus Suomen 11 yliopiston ja 13 LUMA-keskuksen yhteistyöverkosto on jo ehtinyt 10 vuoden ikään. Matkaan on mahtunut iloa, innostusta ja uusia ideoita; uusia tuttavuuksia, yhteistyöverkostojen rakentamista ja ”LUMA”-brändin rakentamista. Ja edelleen joka päivä on uusi päivä ihmetellä LUMA-relevanssia elämässä ja yhteiskunnassa. LUMA on kaikkialla ja LUMAa tarvitaan kaikessa.

Suomalainen käsite LUMA-aineista ja LUMA-osaamisesta on ollut vuosikymmeniä koulutuksen, tutkimuksen ja elinkeinoelämän johtoajatuksia. Miten osataan ja opitaan LUMA-aineita? Miten motivoidaan, löydetään hyvät käytännöt ja mallit LUMA-opetukselle? Miten sovelletaan LUMA-osaamista ja oppimista uusien innovaatioiden, työtehtävien tai prosessitekniikan kehittämisessä? Ja ennen kaikkea, miten luodaan mahdollisuudet tasa-arvoiselle LUMA-oppimiselle, LUMA-sivistykselle osana kansallista tiedepääomaa ja kestävän tulevaisuuden mahdollistajana.

Opetus- ja kulttuuriministeriö julkaisema kansallinen LUMA-strategia tähtää yhteiskunnallisesti läpäisevään osaamiseen, joka edistää hyvinvointia sekä sosiaalisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua. Suomeksi tämä tarkoittaa, että meistä jokainen tarvitsee LUMA-osaamista toimiaksemme yhteiskunnassa ja tehdäksemme tietoon perustuvia päätöksiä. LUMA-osaamista tarvitaan, kun puhutaan maasta, metsästä, ilmasta ja energiasta tulevaisuuden turvana. LUMA-osaaminen on kansalaistaito, joka alkaa E-koodien ja tuoteselosteiden ymmärtämisestä digitaalisten laitteiden käytön osaamiseen omassa elämissämme. Näitä taitoja tarvitsemme missä ikinä olimme, mitä ikinä teemme ja millaisia tulevaisuuden suunnitelmia meillä on. LUMA mahdollistaa unelmien muuttumisen todeksi. Oppimisen ja osaamisen kautta voimme jokainen luoda uutta ja ymmärtää olemassa olevaa.

Kansallinen LUMA-strategia linjaa myös, että yksikään ihminen ei ole saari. LUMA sisältää luonnontieteet, matematiikan, teknologian ja insinööritieteet. LUMAn viimeinen A-kirjain voidaan myös kääntää englanniksi ”All Sciences” – tarkoittaen kaikkia tieteitä. LUMA yhdessä muiden yhteiskunnan ja oppimisen osa-alueiden kanssa muodostaa sen ilmiömäisen ympäristön, jossa elämme ja hengitämme. Kansallinen strategiamme on, että yhdessä ja yhteistyössä voimme saavuttaa ja taata LUMA-osaamisen meidän kaikkien hyväksi. Yhteistyö on voimaa, jolla parannetaan oppimista ja osaamista. Yhteistyöllä luodaan uutta ja modernisoidaan jo vanhaksi käyvää. Yhteistyö säästää resursseja, mutta on tehokas tapa löytää haasteisiin ratkaisuja. Yhteistyöllä voimme mahdollistaa tasa-arvoisen LUMA-yhteyden joka niemessä ja notkossa, joka saaressa ja tunturissa. Yhteistyöllä voimme saavuttaa enemmän ja ketään ei jätetä jälkeen.

LUMA-keskus Suomi toimii myös suomalaisen osaamisen sanansaattajana kansainvälisillä estradeilla. Suomalaista osaamista viedään erilaisten yhteistyöjärjestöjen ja -verkostojen kautta maailman tietoisuuteen. Vastavuoroisesti opimme muilta ja löydämme kenties ratkaisuja esimerkiksi LUMA-aineiden oppimiseen kysymyksissä, joita emme ole vielä ehtineet kysymäänkään. LUMA on osa kansallista oppimisen ”Citius, Altius, Fortius” -mielenlaatua. Olemme edelleen osaava LUMA-yhteiskunta, vaikka erilaiset mittaukset hälyttävät muutoksista. Jokainen haaste on mahdollisuus oppia uutta, kehittyä, löytää uutta innostusta! Lähde sinäkin uudelle löytöretkelle kanssamme LUMAn kiehtovaan maailmaan. Lähde rohkeasti liikkeelle, yksi LUMA-ajatus päivässä – ja voit yllättyä iloisesti, miten mielenkiintoinen ja ällistyttävä ympäröivä maailmamme on.

Parannetaan maailmaa LUMAn avulla, yhdessä,
terveisin,
Jan Lundell


Kirjoitus on osa LUMA-keskus Suomen blogisarjaa Joka kolkkaan ja niemeen – Till hela landet. Myös sinä voit osallistua kirjoittamalla. Yhteydenotot ja sarjaan liittyvät kysymykset toivotaan sähköpostilla osoitteeseen luma-keskus((at))helsinki.fi.