Millennium Youth Prize -kilpailu haastoi nuoria innovatiivisuuteen – Biohiili ja bokashi voittajana

Millennium Youth Prize -finaali huipentui Helsingin Yliopiston Tiedekulmassa perjantaina 12.5.2023. Voittajaksi tiukan mittelyn jälkeen valittiin Ylikiimingin koulu, Biohiili ja bokashi, kohti omavaraisuutta -kilpailutyö. Ella Kauppila ja Wilma Nylander olivat suunnitelleet kilpailutyötä kuukausia – heistäkin saattaa tulla tutkijoita tulevaisuudessa.

– Saa nähdä! Ehkäpä. Tämä nyt laittaa ajattelemaan asiaa. En ole ennen osallistunut tämmöiseen työhön, en ole edes kuullut, että tämmöistä voi tehdä, sanovat Kauppila ja Nylander.

Millennium Youth Prize -kilpailu kokosi viisi parasta joukkuetta Suomesta, Otaniemen lukiosta, Helsingin luonnontiedelukiosta, Tampereen lyseon lukiosta (2 joukkuetta) sekä Ylikiimingin koulusta. Projektit olivat niin tasavertaisia, että kolmen parhaan joukkueen nimeäminen oli tuomaristolle haasteellinen.

– Me teimme työn, me tulimme tänne, me voitimme, näköjään! riemuitsevat Kauppila ja Nylander.

Kaverukset ovat tunteneet toisensa jo 13 vuotta. Matka alkoi yhdessä päiväkodilta nimeltä Piilometsä, samaisesta, jonka kanssa Kauppila ja Nylander tekivät yhteistyötä. Sieltä tuli myös aloitteet olla yliopistoon yhteydessä. Yhteistyö sisällytti päiväkodin, koulun sekä yliopiston.

– Olemme tavanneet vapaa-ajalla koulun aikana. Yliopiston kanssa yhteistyötä niin, että käytiin siellä haastattelemassa ihmisiä laboratoriossa ja tutkimassa aihetta, iloitsee Nylander.

– Käytiin sielläkin tutkimassa. Käytiin tutkimassa biohiilen huokostilavuutta ja saatiin määrittää siellä sitä, selventää Kauppila.

Onnistunut kilpailu Tiedekulmassa

Tämän vuoden finalistit ja kilpailutyöt olivat hyvin onnistuneita. Projektit arvioivat Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston, Tampereen yliopiston ja Tekniikan Akatemia -säätiön asiantuntijaraati.

Mielikuvitus, luovuus, innovatiivisuus ja toteuttamiskelpoisuus loistivat kaikista kilpailutöistä. Kilpailun voittajan tuomaristo perusteli aiemmin mainittujen kriteerien lisäksi myös tutkimusasettelun ja tulosten erittäin hienon kuvailun perusteella. Voittajat tekivät aktiivisesti yhteistyötä ja ovat jo aloittaneet yliopistoyhteistyön.

– Tykkäsin niistä yliopistokäynneistä tosi paljon, kirkastaa Nylander.

Toiselle sijalle asettui Ida Aulaskoski, Elina Ruha, Laura Pihlaja, Beata Kaukolinna ja Xie Li, Otaniemen lukiosta, työnä Scoby ja sen mahdollisuudet tulevaisuuden biomateriaalina, hienosta tutkimusasetelman kuvauksesta ja tulosten kuvauksesta sekä työn erittäin hyvästä hyödynnettävyydestä. Kolmantena Joona Aalto, Rasmus Pouta ja Anton Heimola, Helsingin luonnontiedelukiosta, työllä Alternatives for lithium-ion batteries, erinomaisella teemalla ja kattavalla lähteiden käytöllä.

Tulevaisuuden tähtiä

Kilpailun osallistujat ovat sitä sukupolvea, että saattavat saada Millennium Teknologia palkinnon 30 vuoden kuluttua, toteaa kilpailun järjestäjä. Kilpailun tuomaristo esitti myös, että keskustelua oli jo käyty siitä, kuka tarjoaa parhaat työpaikat tulevaisuuden tieteentekijöille.

Millennium Youth Prize -palkinnon voittanut Biohiili ja bokashi, kohti omavaraisuutta, perustuu luonnonmukaisuuteen ja puhtauteen – biohiili on luonnonmukainen ja puhdas maanparantaja. Voittava kilpailutyö on potentiaalisesti mukana muuttamassa Suomen kiertotaloutta ja edistämässä kestävää kehitystä.

Vinkkeinä tuleville vuosille voittajat Ella Kauppila ja Wilma Nylander painottavat rohkeutta.

– Uskaltakaa tulla! Ja uskokaa itseenne!

Kilpailun järjesti Tekniikan Akatemia -säätiö, Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto, Tampereen yliopisto ja LUMA-keskus Suomi. Suuri kiitos kilpailun osallistujille ja töiden ohjaajille.

Kilpailun kolme parasta joukkuetta saivat 5 000, 3 000 ja 2 000 euron rahapalkinnot.

Kilpailu haluaa innostaa nuoria teknologian ja innovaatioiden pariin. Nuorilla on avainasema paremman tulevaisuuden luomisessa uudenlaisen ajattelunsa ansiosta. Globaaleihin haasteisiin on olemassa moninaisia ratkaisuja.

Lähteet:

Millennium Youth Prize -lehdistötiedote
Millennium Youth Prize -kilpailu Tiedekulmassa 12.5.2023

Kirjoittanut ja valokuvannut:

Jemima Unger


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail