Koulukiertueita ja kirjastoyhteistyötä – LUMA-keskus Pohjanmaa edistää tiedekasvatuksen tavoitettavuutta

LUMA-keskus Pohjanmaalle alueellinen tasa-arvo on tärkeää. Erilaisten uusien toimintamallien avulla on pyritty parantamaan tiedekasvatustoiminnan saavutettavuutta myös kasvukeskusten ulkopuolella, koko Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan alueella.

LUMA-keskus Pohjanmaan Oivalluksia ja ideoita -koulukiertue tarjoaa alakoulujen oppilaille toiminnallisia työpajoja ja opettajille täydennyskoulutusta eri puolilla laajaa toiminta-aluetta. Kiertueen oppilastyöpajoissa tuetaan opetussuunnitelman perusteiden mukaista laaja-alaista osaamista tutustumalla esimerkiksi kestävän kehityksen teemoihin ja ohjelmointiin. Opettajien ideapajassa lähestytään opetuksen eheyttämistä ja monialaisuutta kiehtovan avaruusteeman kautta.

– Tänä syksynä toista kertaa järjestettävä koulukiertue tuo tiedekasvatuksen suoraan luokkiin. Erityisesti pienemmät, kaukana yliopistokampuksista sijaitsevat koulut ovat olleet innoissaan tästä mahdollisuudesta, LUMA-keskus Pohjanmaan koordinaattori Hanna Hankaniemi toteaa.

Globaalit sankarit -lautapeli.
Globaalit sankarit -lautapeli on yhteistyön lopputulos. Innostuneet lapset ja nuoret saavat oppia, inspiroida ja ratkoa ongelmia pelin avulla.

Tapahtumia ja opetusvälineistöä kirjastoissa

LUMA-keskus Pohjanmaa on pyrkinyt lisäämään tiedekasvatuksen tavoitettavuutta myös kirjastoyhteistyön kautta. Vaasan ja Seinäjoen kaupunginkirjastojen sekä Seinäjoen yliopistokeskuksen kanssa yhteistyössä järjestetyt tiedetuvat alakoululaisille ja perheille tavoittivat keväällä 2024 yli 500 osallistujaa. Lisäksi kirjastojen kautta on lainattavissa oppimisyhteisöille LUMA-keskuksen opetusvälineistöä: laboratoriosalkku ja Globaalit sankarit -lautapeli.

– Kestävää kehitystä ja globaalia maailmankuvaa tukeva Globaalit sankarit -lautapeli on kehitetty yhteistyössä yliopiston kansainvälisen henkilökunnan kanssa. Laboratoriosalkun tiedekokeet tukevat erityisesti ympäristöopin opetuksen tavoitteita. Kirjastojen laajat aukioloajat mahdollistavat joustavan lainauksen ja kirjastoautojen kautta välineistö on varattavissa kauempaakin, kertoo Hanna Hankaniemi.

Kuvassa näkyy lainattava laboratoriosalkku. Salkku sisältää lapsille ja nuorille sopivia kemiallisia kokeita. Esimerkiksi kolme keitinlasia (dekantterilasia) sekä kolme koeputkea. Keitinlasit sisältävät keltaista, punaista ja sinistä liuosta. Koeputket sisältävät sateenkaaren väristä nestettä.
Lainattava laboratoriosalkku tuo innostusta suoraan luokkaan.

Globaalit sankarit -lautapelin pelimateriaalit ovat Vaasan ja Seinäjoen kaupunginkirjastojen lisäksi saatavilla maksutta verkkosivuilta: https://www.uwasa.fi/fi/koulutus/luma/materiaalit/globaalit-sankarit-lautapeli.

Kirjoittanut:

Outi Kaarela, asiantuntija, LUMA-keskus Pohjanmaa (Vaasan yliopisto)

Jemima Unger, viestinnän asiantuntija, LUMA-keskus Suomi (Helsingin yliopisto)

Kirjoitus on osa LUMA-keskus Suomen blogisarjaa: Valtakunnalliset innostavat LUMA-mallit. Jokainen valtakunnallinen LUMA-keskus esittelee oman idean tai mallin valtakunnallisessa juttusarjassa vuonna 2024.

Aikaisemmat sarjan julkaisut: