LUMA-toiminta tavoitti 100 000 henkilöä Suomessa

Vuonna 2023 LUMA-toiminta tavoitti yli 100 000 henkilöä Suomessa. 80 koulua, opistoa tai varhaiskasvatusyksikköä osallistui LUMA-kehittämisyhteisön toimintaan. Vierailumäärät LUMA-tiedeluokkiin ovat kasvaneet 100 prosenttia verrattuna vuoteen 2022 – lähes 45 000 lasta ja nuorta vieraili tiedeluokissa vuonna 2023.

Kansainvälisesti LUMA-tiedekasvatusmallimme herättää laajaa kiinnostusta, ja yliopistojemme asiantuntijat osallistuvat aktiivisesti kansainväliseen toimintaan. Kiitämme lämpimästi yliopistojen johtajia, toimijoita, yhteistyökumppaneita ja rahoittajia erinomaisesta yhteistyöstä kuluneena vuonna.

Viestintä ja näkyvyys

LUMA-keskus Suomen kansallinen kolmikielinen viestintä oli ennätyslukemissa vuonna 2023. LUMA-keskus Suomen verkkosivuilla julkaistiin 34 julkaisua suomeksi, kuusi julkaisua ruotsiksi sekä yhdeksän julkaisua englanniksi. Yhteensä 49 monikielisiä julkaisua julkaistiin LUMA-keskus Suomen verkkosivuilla vuonna 2023 – se on 60 prosenttia enemmän kuin vuonna 2022. Verkkosivuja katseltiin lähes 30 000 kertaa.

Sosiaalisen median kanavien seuraaja- ja tykkääjämäärät jatkoivat kasvuaan. Instagram (+123 seuraajaa), Youtube (+69 tilaajaa), Facebook (+81 tykkääjää). Facebook-sivun tavoittavuus vuoden aikana oli 36 155 ja Instagram-tilin kattavuus 7155.

LUMA-uutiskirje tavoitti vuonna 2023 tuhansia lukijoita. Uutiskirjeiden keskimääräinen avausprosentti oli aiempaa vuotta merkittävästi parempi 43,6 % (+13 %). Englanninkielisen uutiskirjeen avausprosentti kipusi ennätyslukemiin, lähes 48:aan. Myös uutiskirjeen tilaajamäärät kasvoivat vuoden aikana. 

Viestintää toteuttivat verkoston viestinnän asiantuntija Jemima Unger, projektipäällikkö Alisa Uusi-Kilponen sekä projektisuunnittelija Oona Kiviluoto ja jokaisen keskuksen toimijat, monet johtokunnan jäsenet sekä muut LUMA-yhteistyöstä innostuneet.

LUMA-keskus Suomen henkilökuntaa LUMA-päivillä 2023, Nurmeksessa.
LUMA-keskus Suomi -verkosto edistää matematiikan, teknologian, luonnontieteiden ja ympäristöopin opetusta sekä oppimista innostavasti!

Valtakunnallinen tehtävä 2023

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi LUMA-keskus Suomelle rahoituksen valtakunnalliseen tehtävään toimintakaudelle 2021–2024. Rahoituksen tavoitteena on turvata matemaattis-luonnontieteellisen ja teknologisen osaamisen korkea taso sekä osaajien riittävä määrä Suomessa.

LUMA-keskus Suomi asetti itselleen kolme tavoitetta. Ensimmäisen tavoitteena oli opettajien jatkuvan oppimisen tukeminen. Esimerkiksi täydennyskoulutustilaisuuksia järjestettiin 12 paikkakunnalla ja toimintaan osallistui 140 opettajaa. Yliopiston keskinäisen yhteistyön vahvistaminen ja verkoston ulkopuolinen yhteistyö kuului myös tavoitteisiin. Toiminta tavoitti noin 700 korkeakouluopiskelijaa – LUMA-kurssit olivat suosittuja, luku on 200 opiskelijaa korkeampi kuin edellisenä vuonna 2022. Kolmantena tavoitteena oli lasten, nuorten ja perheiden vapaa-ajan LUMA-toiminnan kattavuuden lisääminen. Alueellinen tasa-arvo kirjastoyhteistyön muodossa vakiintui osaksi toimintaa – lisäksi virtuaalileirit sekä kerhot tulivat osaksi LUMA-keskus Suomen toimintaa ja saavuttivat suuren suosion.

Syksyllä 2023 myönnettiin ensimmäiset LUMA/STEAM-sertifikaatit 16 koululle osoituksena systemaattisesta toimintakulttuurin kehittämisestä matemaattis-luonnontieteellisessä ja teknologisessa osaamisessa.

Toimintakertomuksen kokonaisuudessaan löydät verkkosivuiltamme.

Kirjoittanut: Jemima Unger, viestinnän asiantuntija, LUMA-keskus Suomi, Helsingin yliopisto