Tampereen yliopiston Juniversity: Tiedekasvatuksen tulevaisuus

Tampereen yliopiston Juniversity on lasten ja nuorten oma yliopisto, joka toimii tiedekasvatuksen ja toisen asteen yhteistyön asiantuntijana. Juniversity tarjoaa laajasti eri tieteenaloja kattavaa toimintaa sekä kurkistuksia korkeakouluun varhaiskasvatuksesta toisen asteen opiskelijoihin asti. Juniversityn toiminnan mahdollistavat yliopiston tiedekunnat, tutkimusyksiköt ja opiskelijat, jotka yhdessä tekevät tiedettä ja tutkimusta tutuksi nuorille.

Toimintaa varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle

Juniversityn toiminta on jaettu eri ikäryhmille sopivaksi. Varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetusikäisten oppijoiden kanssa keskitytään toiminnallisiin tiedetyöpajoihin ja vierailuihin. Vanhemmille oppijoille tarjotaan näiden lisäksi laajemmin erilaisia kohtaamisia yliopistolaisten kanssa.

Laura Salkonen, Tampereen yliopiston erityisasiantuntija, kuvaa toimintaa seuraavasti: ”Tiedekahvilat ja asiantuntijaluennot ovat helppo tapa tuoda tiedettä ja tutkimusta tutuksi nuorille jo yläkoulun ja toisen asteen opintojen lomassa. Molemmilla toimintamuodoilla on Tampereella pitkät perinteet ja on ilo nähdä, kuinka aktiivisesti yliopistoyhteisömme opetus- ja tutkimushenkilökunta lähtee vuosi toisensa jälkeen mukaan jakamaan tietoa, osaamistaan ja kokemustaan nuorille.”

Juniversityn merkittävä työ tiedekasvatuksen parissa sai tunnustusta, kun Tampereen yliopisto myönsi sille syksyllä 2023 yhteiskunnallisen vaikuttavuuden palkinnon.

Tiedekahvila: Ajankohtaista tiedettä nuorille

Tiedekahvila on yhdeksäsluokkalaisille ja toisen asteen opiskelijoille suunnattu keskusteleva luentosarja, jossa käsitellään ajankohtaisia ilmiöitä ja eri tieteenalojen tutkimusta. Tiedekahviloissa nuoret saavat kuulla yliopiston tieteentekijöitä, jotka voivat olla väitöskirjatutkijoita, opettajia tai professoreita. Lisäksi Tiedekahvilat tarjoavat näkökulmia urapolkuihin ja siihen, miten asiantuntijat ovat löytäneet omat mielenkiinnon kohteensa.

Tiedekahvila tarjoaa toisen asteen oppilaitoksille mahdollisuuden toteuttaa yhteistyötä korkeakoulujen kanssa. Aiheet integroituvat yläkoulun ja lukion opetussuunnitelmien sisältöihin, ja niihin liittyy oppitunneilla hyödynnettävää materiaalia. Korkeakouluyhteistyön tavoitteena on antaa toisen asteen opiskelijoille mahdollisuus tutustua jatko-opintoihin ja sujuvoittaa opiskelijan siirtymistä työelämään.

Tiedekahvilat järjestetään hybriditoteutuksena, jolloin asiantuntijaluentoja voi seurata joko etäyhteyksin tai paikan päällä Nokia Arenan Paidia-tilassa. Tiedekahviloita on myös toteutettu yhteistyössä Yle Areenan kanssa.

Lisätietoa ja tallenteita tiedekahviloista löytyy täältä.

Asiantuntijapankki: Tietoa ja inspiraatiota

Juniversity ylläpitää asiantuntijapankkia, jonka kautta voi varata asiantuntijan vierailulle kertomaan tietystä teemasta. Asiantuntijaluennot ovat yleensä yhden oppitunnin mittaisia (45–60 minuuttia) ja ne toteutetaan joko etäyhteyksin tai oppilaitoksessa paikan päällä. Luennot tavoittavat vuosittain satoja toisen asteen opiskelijoita ja myös nuorempia oppijoita.

Asiantuntijapankin tavoitteena on kertoa ajankohtaisesta tutkimuksesta ja tutustuttaa opiskelijoita eri aloihin. Se auttaa myös toteuttamaan lukion opetussuunnitelman tavoitteita korkeakouluyhteistyön osalta.

Tutustu tarkemmin asiantuntijapankkiin tästä.

Yhteenveto

Tampereen yliopiston Juniversity tarjoaa monipuolisia ja inspiroivia mahdollisuuksia oppia ja tutustua tieteeseen eri ikäryhmille. Se toimii sillanrakentajana perusopetuksen ja korkeakoulutuksen välillä, auttaen nuoria löytämään oman polkunsa tiedon ja tutkimuksen maailmassa. Opettajat ja nuoret voivat hyödyntää Juniversityn tarjoamia resursseja ja ohjelmia rikastuttaakseen oppimiskokemuksiaan ja valmistautuakseen tulevaisuuden haasteisiin.

Lisätietoa Juniversityn toiminnasta löydät täältä.

Kirjoittajat:

Susanna Kaitera, projektipäällikkö ja väitöskirjatutkija, Oulun yliopisto
Jemima Unger, viestinnän asiantuntija, LUMA-keskus Suomi (Helsingin yliopisto)
& Open AI teknologia (tekoäly).

Kirjoitus on osa LUMA-keskus Suomen blogisarjaa: Valtakunnalliset innostavat LUMA-mallit. Jokainen valtakunnallinen LUMA-keskus esittelee oman idean tai mallin valtakunnallisessa juttusarjassa vuonna 2024.

Aikaisemmat sarjan julkaisut: